Als je herstellende bent van een ziekte, een behandeling of na IC-opname ervaar je vaak nog een aantal problemen zoals smaak-en geur verlies, verminderde eetlust en slikproblemen. Het programma ‘Eet goed voor jezelf biedt mensen de mogelijkheid zelf verder aan hun herstel te werken door middel van lotgenotenbijeenkomsten in de vorm van kookworkshops. Zo kunnen mensen die weinig of niets proeven of ruiken, of belemmeringen ervaren tijdens het eten, toch weer genieten van eten. In Nederland heeft zo’n vijf procent van de mensen een smaakstoornis.
De kookworkshops
Hoe kun je toch met plezier eten als je je smaak verliest of als je smaak verandert? Tijdens de kookworkshops kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen met lotgenoten en tegelijkertijd van een topkok leren hoe je een gepersonaliseerde maaltijd kunt maken. Hoe focus je bijvoorbeeld op presentatie en mondgevoel? Welke smaakcombinaties, texturen of kruiden kun je gebruiken bij smaakverandering? Met andere woorden: wat kun je zélf doen? Want het risico is groot dat mensen die hun maaltijd niet lekker vinden, de maaltijd overslaan.
Structurele inpassing kookworkshops in reguliere zorg
Graag willen we de kennis die we hebben verder overdragen richting ziekenhuizen en zorginstellingen. Door implementatie kan deze nieuwe vorm van zorg direct en structureel worden aangeboden aan mensen met reuk- en smaakstoornissen die in deze ziekenhuizen en zorginstellingen onder behandeling staan. Daarom organiseren we voor maximaal vijf zorgorganisaties ‘Kennismakings-kookworkshops’ voor hun ziekenhuisdirecties, artsen, diëtisten, keukenpersoneel en ervaringsdeskundigen uit relevante patiëntenorganisaties zodat zij kennis kunnen maken met het door ons ontwikkelde concept. Doel is om de kookworkshops met lotgenotencontact voor mensen met reuk- en smaakstoornissen structureel in te passen in de praktijk van ziekenhuizen en zorginstellingen.
Zorgpartijen die interesse hebben in de kennismakings-kookworkshops, kunnen contact opnemen via duurzamezorg@etenwelzijn.nl.
Ben je herstellende van ziekte of behandeling of heb je (structurele) problemen met smaak- en/of geur verlies en heb je interesse in kookworkshops? Stuur ons een mail via duurzamezorg@etenwelzijn.nl en we houden je op de hoogte!
Magazine
Download hier het magazine ‘Eet goed voor jezelf’, waarin tekst en uitleg wordt gegeven over de effecten van het verlies van reuk en smaak. In het magazine zijn ook praktische tips en recepten te vinden waarin opties staan om het verlies aan deze zintuigen enigszins te compenseren.
Wat is de impact van een reuk- en/of smaakstoornis? Bekijk hier de ervaringsverhalen!
Reuk- of smaakstoornissen zijn vaak een gevolg van kanker, corona, trauma, operatie of een infectie. De sociale en persoonlijke effecten van een reuk- of smaakstoornis zijn groot. In onderstaande filmpjes vertellen drie patiënten over de impact van hun verlies aan reuk en smaak en hun eetbelemmeringen.
Kirsten Jaarsma, voorzitter reuksmaakstoornis.nl, heeft al bijna 10 jaar anosmie (totaal verlies van reukvermogen): “Vooral eten is een enorme uitdaging. Reuk is een groot onderdeel van je smaakbeleving. Als dat wegvalt is alles ineens gedempt. Dit zorgde ervoor dat ik eerst als een gek zout en zoet eten ging eten, omdat ik dat nog wel een beetje proefde. Dat is alleen niet erg goed voor je figuur…”
Eric-jan, chef-kok: “Bij de kookworkshops is een expert aanwezig die specifieke kennis heeft om mensen te helpen zoeken naar veranderingen in de bereiding van eten. Je sluit hierbij aan op de door hen ervaren beperkingen en weet welke oplossingen hiervoor bestaan. Dit helpt mensen om te leren gaan met de belemmeringen die ze hebben.”
“Eigenlijk mis je je neus de hele dag. Geur is altijd om je heen. Het is echt een gevoel alsof je ‘achter glas zit’, als iemand anders zegt dat de oesters die op tafel staan naar de zee ruiken en jij ruikt niks.”